Генерал Міллі на зустрічі «Рамштайн»: якби F-16 надали одразу, не було би ні Bradley, ні Abrams

Про це заявив голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі на пресконференції з нагоди закриття зустрічі у форматі «Рамштайн».

За словами топгенерала США, одним із ключових питань у наданні Україні F-16 є забезпечення контролю за повітряним простором.

«Найшвидший і найдешевший спосіб захистити повітряний простір – робити це із землі й надавати ефективні наземні системи ППО. Це найбільш ефективний шлях перешкодити росіянам здобути перевагу в повітрі, й саме це ми робили», – вказав він.

Він додав, що партнери розуміють, яка кількість літаків необхідна, щоб закривати українське небо. Адже росіяни знатимуть, що такі літаки присутні й битимуть у повітрі.

«Що стосується F-16, то 10 літаків коштують мільярд доларів, їх утримання – ще мільярд доларів. Тобто 10 літаків коштує два мільярди доларів. У росіян – тисячі літаків-винищувачів четвертого й п’ятого поколінь. Тому, щоб протистояти їм у повітрі, потрібна суттєва кількість F-16», – пояснив Міллі.

Він додав, що зважаючи на поточну ситуацію винищувачі F-16 – це не панацея і не магічна паличка.

«Якби ми говорили про F-16, а їх у нас просили вже давно, то не було б ні Bradley, ні Abrams. Ми покроково підходимо до того, що надаємо. Кожен пакет має додаткові штрихи, щоб зміцнити Україну мілітарно. Тому ми зараз продовжуємо думати над цим», — зазначив генерал.

Та вказав, що в майбутньому F-16 відіграватимуть роль у складі Військово-повітряних сил України, але на те, щоб розбудувати повітряні сили необхідного обсягу й потужності, піде значна кількість часу.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>