Україна з партнерами пропонує три моделі трибуналу для Росії

Україна і країни-партнери розробили три моделі заснування й роботи Спеціального трибуналу по злочину російської агресії.

Про це повідомив заступник голови Офісу президента, координатор робочої групи зі створення Спеціального міжнародного трибуналу Андрій Смирнов.

До можливих моделей заснування і роботи належать:

  • Створення Спеціального трибуналу на основі угоди України з ООН із прийняттям відповідної резолюції Генасамблеї.
  • Створення Трибуналу на основі багатостороннього відкритого міжнародного договору між державами цивілізованого світу.
  • Створення Спеціального трибуналу як суду, що працюватиме на основі українського права та української юрисдикції (тобто буде частиною судової системи України), із залученням міжнародного елементу для його побудови і діяльності (міжнародні судді та прокурори, місцезнаходження в Європі, міжнародна підтримка).

Смирнов пояснив, що перші два варіанти є прийнятними і дійсно продемонструють готовність світу до важкого юридичного удару по конкретних міжнародних злочинцях. Натомість третій, гібридний варіант, містить ризики звуження юридичної оцінки агресії до рівня “міждержавного конфлікту”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>