G7: «Дії РФ посилюють ризик ядерної аварії та загрожують Україні, сусіднім державам і міжнародній спільноті»

G7  Країни Великої сімки

Про це інформують на сайті Міністерства закордонних справ Німеччини.

«Група директорів з питань нерозповсюдження G7 залишається глибоко стурбованою серйозною загрозою безпеці цих об’єктів з боку російських збройних сил, якы продовжують контролювати українські ядерні об’єкти . Ці дії значно підвищують ризик ядерної аварії чи інциденту та ставлять під загрозу населення України, сусідніх держав та міжнародне товариство», — йдеться в повідомленні.

Велика сімка вважає, що російська армія має покинути ЗАЕС та Україну в цілому.

«Російська Федерація має негайно вивести свої війська з-під міжнародно визнаних кордонів України та поважати територію та суверенітет України. Ми підтверджуємо, що Запорізька атомна електростанція та електроенергія, яку вона виробляє, по праву належать Україні та наголошуємо, що спроби Росії відключити станцію від української енергомережі були б неприйнятними», — додають у відомстві.

G7 закликали окупантів надати «співробітникам МАГАТЕ своєчасний, безпечний та безперешкодний доступ до всіх ядерних об’єктів на території України, а також можливість безпосередньо спілкуватися з персоналом, відповідальним за експлуатацію цих об’єктів. Самі об’єкти повинні мати можливість функціонувати без загроз та тиску».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>