Україна та Грузія можуть стати членами НАТО попри те, що частина їх територій окупована Росією, — Волкер

Курт Волкер

Про це Курт Волкер заявив в інтерв’ю Європейській правді.

Він вважає можливим застосування так званої «Формули Расмуссена», яку запропонував два роки тому колишній генсек НАТО Андерс фог Расмуссен. Вона передбачає домовленість НАТО та країни-кандидата про те, що вони не повертають окуповані території силою.

«Тобто Грузія і НАТО оголошують, що ані перша, ані другий  не підтримують силову операцію для повернення Абхазії та Південної Осетії, а натомість підтримують їхню мирну реінтеграцію у Грузію. Разом із цим іде домовленість про вступ Грузії до НАТО за умови, що стаття 5 діє тільки на підконтрольну уряду територію, а на Абхазію та Південну Осетію поширюється тільки після того, як вони мирно реінтегруються до Грузії. Тобто для Грузії формула є», — сказав Волкер.

Водночас, за його словами, для України ця формула зараз вже не підходить, оскільки Росія своїм нападом зруйнувала таку можливість.

«Тому я вважаю, що Україна має воювати, щоби повернути всі свої землі. Це надто небезпечно лишати будь-яку частинку України під російською окупацією. Це те, що я чую від своїх українських друзів та колег. Тобто Україна буде продовжувати воювати. Але якщо у якийсь момент буде досягнутий мир, то формула Расмуссена щодо дії статті 5 може бути застосована і тут», — сказав Волкер.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>