Для звіту Amnesty International люди свідчили під тиском з боку силових охоронних органів РФ, — МКІП

Amnesty International

На цьому наголосили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформації.

До процесу збору свідчень були залучені незалежні журналісти та волонтери на території Миколаївської, Харківської, Донецької та Луганської областей. Проте більшість матеріалів для звіту отримано в ході опитування осіб, які були евакуйовані на тимчасово непідконтрольні території України в Криму і на Донбасі. Зокрема, матеріал збирали на території фільтраційних таборів і в’язниць, а опитування проводилось серед «охочих» надати таку інформацію.

«Отже, така інформація, зібрана на території таборів, не мала взагалі використовуватись під час складання звіту. Оскільки такі інтерв’ю були відібрані під очевидним тиском з боку силових охоронних органів РФ (адміністрації закладів), який здійснювався на постійній основі», — йдеться у повідомленні.

 

Згідно з даними Центру, інколи таке «правильне» інтерв’ю було єдиним шансом пройти фільтрацію та виїхати за межі окупованих територій. Крім цього, зібрані журналістами та найманими волонтерами матеріали також проходили перевірку адміністрацією закладів та, в окремих випадках, співробітниками ФСБ РФ.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>