Литва буде виділяти на оборону не менше 2,5% ВВП

У Литві підписали нову угоду, згідно з якою партії прагнутимуть зберегти фінансування сфери оборони у розмірі не менш як 2,5% ВВП

Про це інформує Європейська Правда з посиланням на LRT.

«Дану угоду ми підписуємо в особливий час, коли дуже важливо об’єктивно оцінювати зміни геостратегічних обставин і нові загрози, що виникли через це, оновити наше уявлення про оборону і передбачити конкретні кроки, якими ми посилюватимемо оборону нашої країни», — зазначила голова литовського сейму Вікторія Чміліте-Нільсен.

Прем’єр-міністерка Інґріда Шимоніте також заявила, що після вторгнення РФ в Україну уряд прискорив реалізацію раніше підписаної угоди про оборону країни. Усі партії схвалили дане рішення.

Шимоніте також наголосила на важливості дотримання угоди в разі зміни панівних сил.

«З ключових питань у нас стільки консенсусу, що інші країни можуть нам лише заздрити», — додала також прем’єрка та подякувала колегам за плідну роботу.

Консерватори прагнутимуть запровадження загального військового обов’язку з 2028 року.

Не підписала угоди лише парламентська партія Союзу аграріїв та зелених Литви.

Нововведення діятиме до 2030 року. Відповідно до нього, запроваджуватимуться три напрями щодо забезпечення національної безпеки: посилення Збройних сил Литви та міжнародних гарантій безпеки та оборони, готовність держави до збройної оборони та дії у відповідь на гібридні атаки.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>