ЄС готується до раптової зупинки російських поставок газу

Євросоюз розробив план термінових заходів для всієї економіки, зокрема зниження температури опалення та кондиціонерів, щоб підготуватися до можливого припинення поставок газу Росією.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на проєкт плану у Єврокомісії у розпорядженні редакції.

Так, Європейська комісія бачить значний ризик того, що Москва різко припинить поставки газу до кінця року, і розроблений план допоможе зменшити негативні наслідки від цього на третину. Документ ще може бути змінений до моменту ухвалення, запланованого на 20 липня.

«Завчасні спільні дії на рівні ЄС у цей критичний момент у ході заповнення сховищ зменшать потребу у можливому та більш болючому скороченні споживання пізніше взимку, у разі припинення потоків з Росії», – йдеться у документі.

А саме, план Євросоюзу передбачає можливість для урядів замінювати паливо у промисловості та в енергетиці, щоб сприяти економії газу, а також проводити аукціони чи тендери, де уряди стимулюють скорочення споживання великими споживачами, переважно – у промисловості.

Також план включає розробку інформаційні кампанії щодо зменшення температури опалення та кондиціонерів, а також обов’язкові обмеження під час кризового рівня тривоги.

Оператори газових сховищ ЄС розрахували, що в разі повного припинення поставок з РФ в липні, обсяги газу в сховищах можуть знизитися до 65-71% на початку листопада, що значно нижче цільового показника в 80%. Якщо ж це станеться пізніше, наприклад – у жовтні або в наступні місяці, ризик розриву був би меншим. Проте водночас країни мали б менше часу для вирішення ситуації до опалювального сезону.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>