Втрати від війни сягнуть 50% ВВП — НБУ

Національний банк України оцінює втрати України від зруйнованого житла, бізнесу та інфраструктури через російську агресію у 50% ВВП 2021 року, або у $100 млрд.

Про це йдеться в звіті про фінансову стабільність за червень на сайті Нацбанку.

«Крім зниження поточного виробництва, війна суттєво скорочує потенціал економіки. За оцінками НБУ, втрати фізичного капіталу від руйнувань підприємств, житла та інфраструктури на початок травня досягли $100 млрд – це еквівалент 50% ВВП 2021 року», – йдеться у документі.

Нацбанк відзначає, що станом на середину червня під впливом активних бойових дій чи під окупацією залишаються території областей, які торік генерували близько 20% ВВП.

Водночас частка підприємств, що зменшили завантаженість виробничих потужностей більш як на третину або не працювали взагалі, скоротилася з 61% у першій декаді березня до 54% наприкінці травня.

«Однак ключові проблеми зберігаються: заблоковано морські порти, за виключенням дунайських, порушена логістика, зберігається дефіцит пального, пригнічено внутрішній попит», – зазначається у документі.

Крім того, Нацбанк вказує на втрату людського капіталу через міграцію та загибель громадян.

Водночас НБУ прогнозує, що припинення війни та деокупація територій очікувано сприятимуть стрімкому відновленню ВВП у наступні періоди. Натомість її затягування – ключовий ризик такого прогнозу.

«Зважаючи на високу невизначеність фактично призупинено інвестиційну діяльність. Для відновлення від наслідків війни економіці може знадобитися дуже тривалий період та допомога з боку міжнародних партнерів», – зазначив НБУ.

Нагадаємо, Національний банк України очікує, що внаслідок активної фази війни та викликаною нею економічної кризи українські банки втратять щонайменше 20% кредитного портфелю.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>