Україна вимагає від Німеччини припинити роботу газогону «Північний потік — 1»

газопровід

Про це заявив генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон в ефірі всеукраїнського телемарафону.

«Ми надіслали разом з Нафтогазом звернення до міністерства економіки Німеччини та німецького регулятора щодо призупинення роботи Північного потоку — 1. Це той газогон, який наразі працює. Основна ідея цього листа полягає в тому, що 20 травня 2020 року йому були надані виключення з німецького законодавства, і ці виключення базувались на тому, що цей газопровід буде сприяти укріпленню безпеки постачання газу до Європи, принципам ринкової конкуренції, енергетичної солідарності Європи», — зазначив Макогон.

Водночас, з його слів, наразі можна побачити що Росія фактично повністю порушує такі принципи.

Так, зокрема, відомо що Росія фактично створила штучний газовий дефіцит у минулому році. Країна-агресорка в односторонньому порядку наполягає на сплаті за газ в рублях, в односторонньому порядку призупинила постачання газу до Польщі та ще низки європейських країн.

Також РФ фактично почала військову агресію проти України, захопила частину територій, в тому числі на яких розташовані об’єкти газотранспортної ситеми.

«Ми вважаємо, що від цього не постраждають європейські споживачі, тому що наразі існує достатньо вільних потужностей для транзиту газу з Росії до Німеччини, в тому числі українська система, і ми готові до введення повного ембарго на російський газ – ми готові транспортувати газ до європейських споживачів замість Північного Потоку – 1», — каже Макогон.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>