ЗМІ РФ звітують про 674 тис. українців, примусово вивезених окупантами до Росії, із них понад 131 тис. — діти, — Денісова

РФ заявляє про примусове вивезення 674 тис. українців до Росії, із них 15 тис. депортували з Донеччини та Луганщини

Про це заявила омбудсман Людмила Денісова.

«Рашисти нарощують обсяги примусової депортації українців з тимчасово окупованих територій. ЗМІ країни-агресора, посилаючись на джерела у військових відомства РФ, рапортують про 674 тис. осіб, вивезених окупантами до Росії, з них понад 131 тис. — діти. Лише напередодні було вивезено 15 тис. мешканців Донецької та Луганської областей», — зауважили вона.

У  Маріуполі окупанти масово поширюють інформацію про необхідність виїзду містян до РФ, де для них «створять сприятливі та гостинні умови». Однак на людей чекають довгі та принизливі процедури фільтрації —  відбір відбитків пальців, оформлення різних документів, допити. Рівень фільтрації постійно зростає, і під неї підпадають усі українці віком від 18 років, незалежно від статі. Люди, які не проходять фільтрацію через проукраїнську позицію, зникають.

У Таганрозі депортованим видають по 10 тис. рублів і вибір регіонів для подальшого проживання. Усі вони є економічно депресивними:Томськ, Тамбов, Астрахань тощо. За інформацією мерії Маріуполя, окупанти примусово вивезли з міста 31 тис. людей.

Відомо, що російські військові силоміць вивезли до РФ мешканців Рубіжного Луганської області. Спершу близько 100 людей планували вивезти потягом в Курськ, але зрештою їх відправили до Ленінградської області. Свідки повідомляють, що попередній поїзд із 300 громадянами України вирушив до Сибіру.

«Країна-окупант РФ грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє  здійснювати примусове переселення або депортацію осіб  з окупованої території», — наголосила обсмудсман.

Людмила Денісова звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень прав людини РФ в Україні.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>