Богдан Хмельницький у 1655 році скасував “Переяславську угоду” — дослідники

У польському архіві віднайдено оригінал листа кримського хана, про те що Богдан Хмельницький у 1655 році скасував “Переяславську угоду”.

Український історик Тарас Чухліб, працюючи в архівних сховищах Польщі віднайднайшов оригінал листа кримського хана, який руйнує історичні стереотипи навязані Росією.

“…Ось таким міфічним стереотипом є думка про те, що гетьман Богдан Хмельницький чи то “возз’єднав” Україну з Московщиною, чи то “продав” Україну цареві в 1654 році. Насправді ж Хмельницький у 1655 році підписав угоду з султаном Османської імперії, про що і свідчить лист Мегмеда IV Гірея до польського короля Яна ІІ Казимира за 5 серпня 1655 року. Окрім того, зважаючи на те, що султан не надіслав війська – у 1656 році Богдан Хмельницький уклав угоду з шведським королем Карлом Х про боротьбу проти спільних ворогів”, – йдеться у повідомленні Тараса Чухліба.

Публікований польськомовний лист хана Мегмед IV Гірея зберігається в: АГАД Варшава.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>