Законопроект про олігархів суперечить Конституції, — Денисова

Уповноважений Верховної ради з прав людини Людмила Денисова закликала спікера Дмитра Разумкова направити проект закону №5599 про олігархів на перевірку до Венеціанської комісії через невідповідність його нормам Конституції України.

Про це йдеться у листі Денисової.

«Результати проведеного нами аналізу положень законопроекту викликають занепокоєння, оскільки дозволяють зробити висновок, що його норми не відповідають Конституції України, а їх реалізація призведе до порушень прав і свобод людини і громадянина», — йдеться в листі.

Зокрема, нормам Конституції суперечить наділення президента і РНБО не неконституційними повноваженнями обмежувати права людини в залежності від майнового стану, опосередковане введення цензури в ЗМІ.

«З метою забезпечення дотримання прав і свобод громадян та недопущення їх порушень при прийнятті даної законодавчої ініціативи необхідно перед розглядом у другому читанні направити його для отримання висновку Європейської комісії «За демократію через право»(Венеціанська комісія)», — пропонує уповноважений Ради з прав людини.

Денисова додала, що в разі прийняття законопроекту в існуючій редакції, вона звернеться до Конституційного суду для його розгляду.

«У разі прийняття цього законопроекту в редакції, прийнятій у першому читанні, я буду змушена в порядку ст. 15 закону України «Про уповноваженого Верховної Ради з прав людини» внести до Конституційного суду України конституційне подання щодо вирішення питання про відповідність Конституції України (конституційності) такого закону», — відзначає вона.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>