За піратську Windows 10 почали саджати в тюрму і масово штрафувати на тисячі доларів

Ні для кого не секрет, що величезна кількість українців користується піратським програмним забезпеченням – іграми, програмами і навіть операційними системами. Зрозуміло, ситуація з цим в останні роки стала трохи краще, ніж була раніше, в нульових і тим більше дев’яностих роках: сьогодні українці заробляють більше, програми стали дешевшими і ліцензії простіше дістати – їх можна просто завантажити з сервісів онлайн-дистрибуції, що раніше було абсолютно недоступно. Тим не менш, багато людей все ще використовують піратські програми, і для них є неприємна новина – за деякі піратські програми почали не тільки штрафувати на величезні суми, але і саджати в тюрму.

Покарання за піратські програми

Штрафи за піратські програми в цивілізованих країнах діють вже давно, еше з нульових років, коли у нас був повний «піратський рай». Проте, тільки зараз користувачів такого контенту почали не тільки штрафувати, а й саджати у тюрми. Причому меч Феміди обрушився вже не на підприємців та установи, а на простих громадян.

Так, кілька днів тому іспанський суд засудив громадянку країни до тюремного ув’язнення строком на два роки. Її визнали винною у використанні неліцензійної Windows 10 і пакету Office 2019. Також її зобов’язали виплатити штраф на користь компанії Microsoft в розмірі 4300 доларів, при тому, що сумарно операційна система і пакет офісних додатків коштують не більше двохсот доларів.

Невідомо, коли саме почнуть садити і штрафувати рядових користувачів в нашій країні, але, швидше за все, вже скоро. У зв’язку з цим є сенс задуматися про перехід на безкоштовні операційні системи і програми, які нічим не гірше звичного багатьом українцям пропрієтарного програмного забезпечення. З іншого боку, відомо, що нова операційна система від Microsoft, відома під умовною робочою назвою Windows 11, буде безкоштовною, так що, можливо, не все так страшно, як здається на перший погляд.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>