Опитування SOCIS: Зеленський провалив боротьбу із корупцією, ситуація в економіці погіршується

Українці вважають, що Володимир Зеленський не виконав більшості обіцянок, які давав перед президентськими виборами у 2019 році.

Про це свідчать результати опитування Центру SOCIS, проведені напередодні другої річниці другого туру президентських виборів і оприлюднені у вівторок в інформаційній агенції Інтерфакс, передає «Прямий».  

Зокрема, невиконаними вважають обіцянки президента 46,9% опитаних. 34,2% вважають, що він виконав тільки деякі з них, 10,9% переконані, що більшість обіцянок виконано чи в процесі виконання.

Позитивно роботу Зеленського на посаді Президента оцінили 12%. 30,4% дають негативну оцінку. 54,2% вважають, що є як позитивні, так і негативні результати. 

Розчарування відчувають 45%, тривогу і страх – 22%, ненависть – 6%.  Надію зберігають 26%, симпатію – лише 4% і тільки півтора відсотки  гордість. Загалом у ставленні українців до влади домінують негативні емоції.

На запитання “Як би Ви оцінили в цілому нинішню владу Президента В.Зеленського?” 57,1% назвали її непрофесійною і дилетантською,  ще 16,3% вважають її популістською. Компетентною її назвали 12,1% опитаних. 

Некомпетентність влади головною причиною економічної кризи вважають 27,8%, а 40,2% пов’язують кризу насамперед з високим рівнем корупції. 

72,8% українців вважають економічну ситуацію в Україні поганою або дуже поганою, 21,7% –  задовільною, 3,1% – доброю, 0,5% – дуже доброю. 

Лише для 7,8% життя покращилося, а для 54,2% опитаних фінансове  становище родини за останні два роки погіршилося. 

83,7% українців вважають, що жити важко або просто нестерпно (43,3% називають ситуацію в країні важкою, а 40,4% громадян кажуть, що терпіти нинішнє становище вже просто неможливо). 

Більше половини українців – 52% – вважають, що Зеленський провалив боротьбу з корупцією, натомість 35,8% бачать у боротьбі з корупцією певні успіхи, а 2,4% – навіть серйозні зрушення. 

Лише 12,1% респондентів повідомили, що бачать успіхи Зеленського у боротьбі за мир, 25,2% вважають, що ситуація на Сході, навпаки, погіршилася, а більшість (56,4%) не бачить суттєвих змін.

Лише 23,4% очікують, що протягом року життя більш-менш налагодиться, 46% не очікують змін, 18,7% готуються до гіршого. 

На запитання “Чи підтримуєте Ви, щоб Володимир Зеленський балотувався на свій другий президентський термін на виборах в 2024 році?”, більшість (52,1%) опитаних відповіли, що не підтримують, 26,2% підтримують, ще 15,9% вважають, що до наступних виборів ще забагато часу.

“Два роки після виборів – це практично екватор президентства, з урахуванням, що останній його рік то вже буде виборча кампанія”, – заявив на прес-конференції політолог Євген Магда. – Два роки тому говорили «Якщо буде треба – знесемо». Багато “знесунів” знайшли собі теплі місця у системі влади, а Україна перетворюється на стабільного аутсайдера Європи. Два роки показали, що чекати хорошого від Зеленського можуть лише поодинокі громадяни України”.

Дослідження проводилось з  8 по 12 квітня 2021 року. Результати репрезентативні на рівні всієї країни за показниками віку (старші 18 років), статі, типу поселення (місто/село) та поділу на області. Опитування не проводилось в АР Крим та на непідконтрольній українській владі частині Донецької та Луганської областей. Загалом було опитано 2000 респондентів. Метод дослідження: телефонне інтерв’ю САТІ (Computer Assisted Telephone Interviewing) з використанням планшетів. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,4%.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>