«Конфлікт між США та Китаєм стане катастрофою для світу»: міністр оборони КНР про необхідність діалогу між країнами

Про це він сказав на саміті безпеки у Сінгапурі, повідомляє Reuters.

Міністр зазначив, що світ «достатньо великий для того, аби Китай і США могли розвиватися окремо», проте наголосив, що сторони мають і надалі шукати можливості для співпраці.

«Однак це не повинно утримувати обидві сторони від пошуку точок дотику та спільних інтересів для розвитку двосторонніх зв’язків і поглиблення співпраці. Беззаперечно, що серйозний конфлікт або протистояння між Китаєм і США стане нестерпною катастрофою для світу», — сказав він.

Таку заяву Лі Шанфу оприлюднив через чергове загострення відносин між країнами, яке виникло через суперечки у Південнокитайському морі. Видання розповідає, що ВМС США у суботу заявили, нібито китайський есмінець здійснив небезпечні маневри поблизу військового корабля США в Тайванській протоці.

Військові Китаю розкритикували Сполучені Штати та Канаду за «навмисне провокування ризику», командування США повідомило, що американські та канадські кораблі працюють у звичайному режимі та в умовах свободи у відкритому морі. Міністерка оборони Канади Аніта Ананд своєю чергою зазначила, що Канада продовжуватиме плавати там, де це дозволено міжнародним правом, включаючи протоку.

Reuters зазначає, що міністр оборони США Ллойд Остін у своїй промові на саміті в суботу дорікнув Китаю за відмову вести військові переговори та наголосив, що перемовини між державами «це не нагорода, а необхідність». Лі Шанфу на це відповів, заявивши, що «взаємоповага має переважати над гегемонією».

1 comment to «Конфлікт між США та Китаєм стане катастрофою для світу»: міністр оборони КНР про необхідність діалогу між країнами

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>