Китай не хоче опинитись на програшному боці у війні РФ з Україною

WP: Китай не хоче опинитись на програшному боці у війні РФ з Україною

Китайський лідер Сі Цзіньпін намагається дистанціюватися від повної підтримки Росії, адже він не хоче опинитися на боці сторони, яка програла війну в Україні.

Про це йдеться в авторській колонці колумніста The Washington Post Макса Бута.

Зокрема, в публікації зазначається, що Пекін міг би відіграти для Росії таку ж роль, яку Сполучені Штати відіграють для України. Якби це сталося, шанси на перемогу РФ зросли б в геометричній прогресії.

Але, як зауважує видання, цього не сталося. А значить, “безмежна дружба”, яку Путін і Сі проголосили за кілька тижнів до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, насправді має чіткі обмеження.Китай хоче торгувати з РФ та є для неї найбільшим джерелом імпорту. Але при цьому Сі Цзіньпін не готовий залишатися суто на боці Путіна. Він намагається балансувати між РФ та Заходом, створюючи можливості для впливу з боку адміністрації президента США.

“Як несентиментальний практик реальної політики, Сі не хоче опинитися на стороні, що може стати програшною”, – зауважує видання.

Китай і так має у світі не дуже багато друзів. Переможена ж Росія виявиться для нього “не дуже корисним союзником у майбутньому”, – йдеться в публікації.

Це, на думку автора колонки, дає зрозуміти, чому Пекін тягнеться до Європи та намагається зменшити ворожнечу зі Сполученими Штатами.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>