Українські партизани ефективно відволікають Кремль від операцій на передовій

Росія навряд зможе ефективно протистояти партизанському руху українців на окупованих територіях, вважають експерти американського Інституту вивчення війни (ISW).

«Ефективні атаки українських партизанів змушують Кремль відволікати ресурси від операцій на передовій, щоб допомогти убезпечити тилові райони, погіршуючи здатність Росії захищатися від поточних українських контрнаступів, не кажучи вже про проведення власних наступальних операцій. Погана російська оперативна безпека уможливила напади українських партизанів. Дедалі більша нестача живої сили в Росії, ймовірно, погіршує здатність російських військ ефективно захищати російські тили від атак партизанів і одночасно захищатися від українських контрнаступів», – йдеться в останньому звіті організації.

Експерти Інституту вивчення війн вказують, що Кремль досі неефективно протидіє організованому партизанському руху в Україні та навряд чи матиме для цього достатньо можливостей.

За даними ISW, станом на 1 листопада українські партизани здійснили десятки підтверджених атак по всій окупованій території України та вбили щонайменше 11 російських окупаційних чиновників і відомих колабораціоністів. Українські партизани почали діяти менш ніж через тиждень після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого.
Дивіться також:

Тим часом, Служба безпеки України заявляє про затримання на Луганщині «шпигунки ФСБ». За даними спесцлужби, вона «намагалася проникнути в СБУ» і стати «подвійним агентом». «Жінка прикидалася українською патріоткою, яка намагалася втертися у довіру СБУ… Для виконання ворожого завдання зловмисниця вийшла на представника одного з підрозділів СБУ і запропонувала свою допомогу у боротьбі з агресором. Серед іншого «гарантувала» надавати актуальну інформацію щодо діяльності ворога на тимчасово окупованій території сходу України», – зазначають в СБУ.

За даними спецслужби, жінку ще у 2019 році завербувало ФСБ через так зване «МДБ ЛНР». Після 24 лютого 2022 року вона, як стверджують в СБУ, збирала дані про маршрути пересування ЗСУ і військової техніки, а також інформацію про рух опору на Луганщині.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>