В Чехії заборону в’їзду в ЄС для туристів з РФ вирішили прискорити

«Не може бути мови про туризм, як у звичайний час, для російських громадян», — із черговою заявою виступив голова МЗС Чехії, що головує в Раді ЄС, Ян Липавський минулої п’ятниці. Чиновник отримав шанс прискорити заборону на в’їзд до ЄС для російських туристів: 31 серпня представники країн Євросоюзу зберуться разом, щоб обговорити відмову на видачу шенгенських віз громадянам РФ. Про це повідомила стрічка новин із посиланням на заяву чеського політика.

“Повна заборона віз для росіян усіма державами-членами ЄС могла б стати ще однією дуже ефективною санкцією проти Росії”, – навів телеканал BFMTV слова Липавського. Уточнювалося, що чиновник «недружньої» для РФ країни має намір вивчити думку своїх європейських колег із цього питання під час неформального засідання Ради ЄС із закордонних справ «Гімніх» 31 серпня у Празі. На думку Липавського, під час війни в Україні «не може бути мови про туризм, як в минулі часи, для російських громадян».

Втім, з цією мірою не погоджуються деякі держави Євросоюзу, нагадало видання, а для її прийняття необхідне одноголосне рішення всіх 27 країн-членів ЄС. За даними телеканалу, чеський міністр ще не переконав у необхідності такого заходу голову дипломатії ЄС Жозепа Борреля, який очолює ради міністрів закордонних справ та оборони країн ЄС. Введення санкцій — один із його привілеїв.

Раніше повідомлялося, що Фінляндія та Естонія посилили ситуацію, закликавши обмежити в’їзд росіян до ЄС аж до заборони видачу їм туристичних віз. Європейська комісія (ЄК) утрималася від прямих коментарів щодо цих закликів. «Відповідальність за видачу або відмову покладається на держави-члени, які ухвалюють рішення в індивідуальному порядку. І лише вони можуть обмежити видачу віз російським громадянам», — заявила на брифінгу в Брюсселі минулого четверга представник ЄК Аніта Хіппер.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>