Голова Сейму Польщі: У звірствах війни в Україні винен не лише путін, а й весь російський народ

Про війну в Україні не можна забувати, до неї не можна звикати, тому що путін не зупиниться на Україні.

Про це заявила голова Сейму Ельжбєта Вітек під час недільної зустрічі з жителями Горлиць у Малопольському воєводстві, пише Польське радіо.

Як оцінила Вітек, в Україні відбувається злочин геноциду. Вона нагадала, що польський парламент ухвалив п’ять резолюцій щодо російської агресії в Україні.

«В одній з них чітко сказано, що те, що там відбувається, є прямо воєнним злочином, злочином геноциду, і ми вимагаємо призначення міжнародної комісії для розслідування цих злочинів, суду над ними і покарання винних», — зазначила Вітек.

«Це має відбуватися без зволікань, вони всі мають відповідати за ці злочини», — підкреслила вона.

Голова Сейму підкреслила, що поляки під час російської агресії «склали іспит і вразили весь світ». «Я думаю, що ми також трохи здивувалися самі із себе, що можемо допомагати таким чином — стихійно, від щирого серця. До цієї акції допомоги тим, хто тікає від війни, долучилися як громадяни, уряд і місцева влада, так і неурядові інституції та церкви», — зазначила голова Сейму.

Вона попередила, що «чим далі від Польщі на захід, тим менша обізнаність про війну». «Вони знають, що вона жорстока, але не знають подробиць, часом навіть не цікавляться ними. Вони живуть своїм життям», — сказала вона.

«Цю війну не можна забувати, не можна до неї звикати, тому що путін не зупиниться на Україні — він це офіційно говорить, ми це читаємо в документах, які публікуються на їхніх сторінках. Навіть не країни Балтії, а передусім Польща. Ми прифронтова країна, ми маємо безпосередній кордон з Україною, і ми знаємо, що таке совєтська окупація і совєтська жорстокість», — підкреслила вона.

За словами Ельжбєти Вітек, у війні та пов’язаних з нею звірствах винен не лише лідер Росії та його соратники, а й увесь російський народ, який це схвалює.

«Сьогодні українці борються не лише за себе, за свою країну, а й за нас, поляків, бо ми наступні», – зазначила вона.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>