Українські біженці в Польщі отримали доступ до меддопомоги

Українські біженці в Польщі отримали доступ до меддопомоги

Українці, які знайшли прихисток у Польщі, отримали доступ до медичної допомоги у цій країні на рівні з її громадянами. Надання медичної допомоги для українців безоплатне.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ).

Як зазначили в прес-службі, для цього потрібно мати закордонний паспорт громадянина України, в якому є позначка про перетин кордону після 24 лютого 2022 року. Якщо перетнули кордон без закордонного паспорта – документ, що підтверджує дату перетину польського кордону польськими службами.

“Наші громадяни, які, рятуючись від війни, зупинились у Польщі, мають не лише прихисток польської держави, але й доступ до якісної медичної допомоги. Для цього слід зареєструватися на території польської держави: отримати статус біженця чи статус тимчасового захисту, а також аналог українського ідентифікаційному номеру – PESEL”, – зазначила заступник міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

Саме цей номер надає українцям доступ до послуг сфери охорони здоров’я на постійній основі, до соціальної допомоги тощо. Процедура отримання PESEL для українців спрощена.

На сьогодні Польща надала українцям безоплатний доступ до медичної допомоги на всіх рівнях:

  • базова медична допомога – візити до сімейних лікарів, виклик “швидкої”,
  • спеціалізована амбулаторна допомога,
  • діагностичні дослідження (за направленням лікаря),
  • лікування в стаціонарі,
  • психіатричне лікування,
  • реабілітація (крім курортів),
  • стоматологічні послуги.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>