«Це частина стратегії з підриву нашої єдності»: комісар ЄС прокоментував скорочення Росією поставок газу в 12 країн Євросоюзу

газ

Про це заявив у четвер глава ЄС з питань кліматичної політики Франс Тіммерманс, інформує CNN.

«Росія озброїла енергетику, і останніми днями ми бачили подальші перебої з газом. Все це є частиною російської стратегії підриву нашої єдності», — сказав Тіммерманс у Європарламенті.

Загалом дванадцять держав-членів зараз постраждали від одностороннього скорочення поставок з боку Росії : Литва, Болгарія, Польща, Німеччина, Фінляндія, Данія, Нідерланди, Італія, Франція, Австрія, Чехія та Словаччина.

«Десять держав-членів оприлюднили раннє попередження відповідно до регулювання безпеки поставок газу. Ризик повного збою газу зараз більш реальний, ніж будь-коли», – підкреслив він, додавши, що тому важливо прийняти регулювання зберігання газу разом з іншими заходами готовності.

Країни ЄС, які оприлюднили декларації про раннє попередження як запобіжний крок: Італія (26/02), Латвія (09/03), Хорватія (25/04), Німеччина (30/03), Австрія (30/03), Фінляндія (06/05), Естонія (18/05), Данія (20/06), Нідерланди (20/06) та Швеція (21/06).

Німеччина оголосила та повідомила Комісію ЄС, що вона переходить до кроку 2 регламенту ЄС щодо SОS, рівня «попередження», повідомив CNN представник Комісії ЄС.

«Завчасне попередження» є найнижчим рівнем сповіщення про кризові ситуації згідно з Регламентом ЄС щодо безпеки постачання газу, що прискорює вимоги щодо моніторингу та обміну інформацією у відповідній державі-члені. Відповідно до цього регламенту підприємства природного газу повинні щодня надавати технічну інформацію компетентному органу держави-члена.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>