Непрямі втрати українського АПК складають $23,3 млрд

Зернова допомога Харківщині

Про це свідчить дослідження «Огляд непрямих втрат від війни у сільському господарстві України» Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки (KSE Institute) і Міністерства агополітики.

Згідно з ним, непрямі втрати сільского господарства від повномасштабного вторгнення РФ з 24 лютого по 9 червня складають $23,3 млрд.

Найбільших втрат Україна зазнала від блокади морських прортів та здешевлення агропродукції внаслідок цього – $11,9 млрд або близько половини непрямих збитків.

«Через блокаду портів військово-морськими силами РФ, Україна зіткнулась з перенасиченістю внутрішнього ринку експортно-орієнтованої продукції та майже чотирикратним здорожчанням експортної логістики. Це призвело до зменшення цін всередині країни на основні експортно-орієнтовані культури більш, як на 30%», — пояснюють автори дослідження.

Так, ціни на продовольчу пшеницю в Україні на умовах самовивову за час війни з РФ зменшилися на 35% — з $297/тонну до $192/тонну, тоді як за той самий період світова ціна на неї зросла майже вдвічі, відзначають дослідники.

Крім того, з початком вторгнення РФ українські сільгоспвиробники також стикнулися зі здорожчанням факторів виробництва, зокрема – здорожченням добрив та палива.

При цьому прямі втрати агросектору після трьох місяців повномасштабної війни Росії проти України сягнули $4,3 млрд, що складає майже 15% капіталу країни, йдеться у повідомленні.

Прямі втрати відображають повне або часткове знищення матеріальних активів, тоді як непрямі – недоотриманий дохід від зменшення кількості вироблених товарів та додаткові витрати виробників через війну.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>