Ціни на газ у Європі перевищили 1500 доларів за тисячу кубів через дії Газпрому

Котирування газових фʼючерсів у хабі TTF у Нідерландах підскочили до понад 1500 доларів за тисячу кубометрів через скорочення Газпромом прокачки через «Північний потік».

Про це йдеться в даних лондонської біржі ICE.

Так, на 16:20 за Києвом ціни коливалися на рівні 138,3 МВт-год, або 1528.79 дол за тисячу кубів. На своєму піку на торгах у четвер котирування сягали 1644.05 дол за тисячу кубів. Таким чином, протягом дня ціни злетіли на 15% з ранкових 1400 дол за тисячу кубометрів.

 

ICE

Від початку тижня ціни злетіли на понад 60%: у понеділок тисяча кубометрів природного газу торгувалася за 80 євро за МВт-год (885 дол за тис м3).

Коливання на ринку спричинені заявою «Газпрома» у середу про зупинку експлуатації ще одного газотурбінного двигуна на компресорній станції «Портова» газогону «Північний потік», що призвело до скорочення прокачки газу в Німеччину на 60%.

Крім того, на наступний день в РФ заявили, що проблеми з ремонтом турбін для газопроводу «Північний потік» у Канаді можуть призвести до повної зупинки проєкту та «катастрофи для Німеччини».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>