Євросоюз домовився про експорт ізраїльського газу замість російського

Єгипет, Ізраїль та Європейський Союз підписали угоду про збільшення продажу скрапленого газу в країни ЄС. Ця угода має на меті зменшити залежність Європи від постачань із Росії

Про це повідомляє Associated Press.

За угодою Ізраїль відправлятиме більше газу по трубопроводу до єгипетського LNG-терміналу в Середземному морі. Єгипет має можливості для його зрідження. Потім зріджений газ через море на танкерах транспортуватимуть в Європу.

«Це – особливий момент. Я дуже тепло вітаю підписання цієї історичної угоди», – заявила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на спільній пресконференції з міністрами енергетики Єгипту та Ізраїлю.

«Минулого року Європейський Союз імпортував приблизно 40% свого газу з Росії, і через це відчував труднощі з введенням санкцій проти Росії за її вторгнення в Україну.

Ізраїль має два експлуатаційних газових родовища біля свого середземноморського узбережжя, які разом містять приблизно 690 млрд кубометрів природного газу. Третя морська бурова установка перебуває в розробці», – йдеться в матеріалі АР.

Угода буде вигідною і для Єгипту, великі газові потужності якого в Середземному морі майже не працювали з часу повстання в країні проти Хосні Мубарака в 2011 році. Протягом останніх років уряд Єгипту відремонтував і модернізував об’єкти. У 2018 році Єгипет підписав угоду на 15 мільярдів доларів з ізраїльською компанією Delek Drilling та її американським партнером Noble Energy щодо транспортування природного газу.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>