Україна закликала ООН і МАГАТЕ знайти спосіб звільнити Запорізьку АЕС від окупантів

Міністерство закордонних справ України повідомило, що обстріли РФ в районі АЕС становлять загрозу ядерній безпеці світу та закликало ООН і МАГАТЕ допомогти звільнити Запорізьку АЕС

Про це повідомили на сайті МЗС.

«Дії російських ядерних терористів на ЗАЕС та в тимчасово окупованому м.Енергодар, постійні ракетні обстріли території України з боку РФ, зокрема й у напрямку цієї та інших атомних електростанцій, становлять безпрецедентну загрозу ядерній безпеці України, Європи та всього світу. РФ повинна неухильно дотримуватись законів і звичаїв війни, в тому числі і щодо ядерних об’єктів», — йдеться у повідомленні.

У МЗС звернулись до директора МАГАТЕ та генсекретаря ООН з проханням допомогти звільнити Запорізьку АЕС.

«Закликаємо Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша подвоїти зусилля з метою віднайдення шляхів якомога швидшого звільнення ЗАЕС від російських загарбників, повернення її під повний контроль України, відновлення безпеки станції, а також вироблення дієвих модальностей направлення на ЗАЕС місії міжнародних експертів під егідою МАГАТЕ/ООН. Розраховуємо на активну позицію держав-партнерів з цього приводу у рамках майбутніх засідань Ради керуючих та Генеральної конференції МАГАТЕ», — заявили у МЗС.

У Міністерстві вимагають від Росії виконання резолюції Ради керуючих МАГАТЕ. Згідно з нею РФ повинна негайно припинити всі дії, спрямовані проти ядерних об’єктів в Україні, і повернути українській стороні контроль над усіма захопленими ядерними установками.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>