CAESAR: французькі 155 мм САУ вже воюють в Україні

Французькі колісні 155 мм самохідні артилерійські установки CAESAR вже на території України і застосовуються проти ворога.

Про це свідчить відео, яке поширили українські військовослужбовці в соціальних мережах.

На відеокадрах видно бойове застосування. На одному зі снарядів бійці написали “За Маріуполь!

Ймовірно, французькі САУ перебувають у складі однієї з артилерійських бригад. Волонтер Фонду Сергія Притули Роман Сініцин у твітері написав: “В однієї з артбригад ці приколи є уже давно“.

Директор Фонду “Повернись живим” Тарас Чмут уточнив, що САУ в Україні вже тривалий час: “То шо по Цезарях? Місяць як насипають“.

Про передачу Україні САУ CAESAR від Франції стало відомо 22 квітня 2022 року. Тоді президент країни Емануель Макрон в інтерв’ю повідомив, що постачає Україні різноманітну зброю “від Міланів (ПТРК Milan – Мілітарний) до Цезарів” і планує надалі це робити.

Тоді французькі медіа висловлювали припущення, що буде поставлено дивізіон цих САУ (12 одиниць). Українські військові пройшли навчання у Франції.

18 травня Макрон заявив, що поставки зброї в Україну будуть нарощуватися.

САУ CEASAR – французька колісна 155 мм самохідна гармата розробки GIAT Industries. Серійно виробляється з 2007 року. В армію Франції було поставлено 72 одиниці.

Довжина ствола – 52 калібри. Возимий боєзапас – 18 снарядів. Скорострільність – 6 пострілів за хвилину. “Цезар” здатний використовувати всю номенклатуру натівських 155-мм артснарядів.

В якості шасі САУ для французької армії використовується Renault Sherpa 5 6×6.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>