Прокурор гаазького суду розслідуватиме воєнні злочини в Україні разом з ЄС

Прокуратура Гаазького Міжнародного кримінального суду долучиться до розслідування злочинів на території України, яке проводять Литва, Польща та Україна. Про це йдеться в заяві Європейської агенції з співпраці в сфері кримінальної юстиції (Eurojust).

Відповідну домовленість підписано в понеділок.

«Цією домовленістю сторони надсилають чіткий сигнал, що докладуть усіх зусиль, щоб зібрати свідчення із основоположних міжнародних злочинів, скоєних в Україні та притягнення винних до правосуддя», — йдеться в заяві Eurojust.

На запит декількох країн-учасниць суду, прокурор Гаазького суду Керім Хан минулого місяця відкрив розслідування можливих воєнних злочинів, скоєних на території України.

Попередні розслідування дій Росії в Україні зосереджувались на смертях цивільних, таких як вбивство сотень мешканців у Бучі та інших перемістях Києва, пише англомовна служба Голосу Америки.

Хан відвідав Бучу два тижні тому і назвав побачене «місцем злочину». «Ми тут, бо маємо раціональні підстави вважати, що було скоєно злочини, які підпадають під юрисдикцію суду», — заявляв Хан під час візиту до Бучі.

В Організації Об’єднаних Націй стверджують, що дії Росії в Україні, зокрема розстріли мирних жителів, можуть вважатися воєнними злочинами, пише Радіо Свобода.

«Російські збройні сили без розбору обстрілювали та бомбардували населені райони, вбиваючи мирних жителів і руйнуючи лікарні, школи та іншу цивільну інфраструктуру, дії, які можуть прирівнюватись до воєнних злочинів», – сказала Равіна Шамдасані, речниця Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

За її словами, місія УВКБ ООН задокументувала, що у Бучі було вбито 50 мирних жителів, у тому числі шляхом розстрілу.

В ООН станом на 20 квітня підтвердити загибель 2345 і поранення 2919 цивільних людей через війну Росії проти України. При цьому в організації наголошують, що реальні цифри – значно вищі, пише видання.

В статті використано матеріали Reuters, Радіо Свобода, англомовної служби Голосу Америки.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>