Естонія визнала дії РФ в Україні геноцидом українського народу

Парламент Естонії (Рійгікогу) першим у світі після ВР України прийняв резолюцію про визнання дій РФ в Україні геноцид проти української нації

Про це йдеться в повідомленні естонського парламенту.

На сьогоднішньому додатковому засіданні Рійгікогу депутати заслухали виступ голови української парламентської делегації Олени Шуляк та одноголосно прийняли заяву щодо військових злочинів і геноциду Росії в Україні.

«Масові воєнні злочини були вчинені російськими збройними силами проти українського народу. Ці злочини ідеологічно вчиняються політичним і військовим керівництвом Росії, а також органами державної пропаганди. Вони полягають у вбивствах, викраденнях, депортації, ув’язненні, катуваннях, зґвалтуваннях, а також оскверненні трупів», – йдеться у повідомленні Рійгікогу.

Рійгікогу також закликає підтримати розслідування російських злочинів і переслідування винних, а для цього створити міжнародний суд у співпраці з державами.

Естонці зазначають, що визнання дій Росії геноцидом проти українського народу важливе не лише для пам’яті про десятки тисяч загиблих, але й для подальших дій у міжнародних судах по притягненню відповідальних за вчинені злочини.

Депутат естонського парламенту, автор постанови Урмас Рейнсалу наголосив, що ця резолюція — це «моральний обв’язок» всіх, хто поважає закон.

«По-перше, жертви потребують справедливості. По-друге, після геноциду в Уганді та Серебніці, генеральна асамблея ООН прийняла постанову, що є відповідальність захищати всі країни світу в запобіганні геноциду. Це моральний обов’язок», — сказав Урмас Рейнсалу.

Народна депутатка від «Європейської солідарності» Ірина Геращенко, яка також була у складі делегації українських парламентарів, сказала, що ця резолюція ще на один крок наблизила неминуче притягнення до кримінальної відповідальності організатора всіх тих звірств, що були скоєні російською армією в Україні – президента Володимира Путіна.

«Цю резолюції підготували 84 парламентарі естонського парламенту і 86 депутатів проголосували «за». Жоден не проголосував «проти» і жоден не утримався. Для нашої делегації ВР – це велика честь бути присутніми при цьому голосуванні, адже естонський парламент став першим у світі парламентом, який після ВР України визнав дії російської окупаційної армії в Україні геноцидом. Чому це важливо? Адже саме така кваліфікація дозволить свого часу притягнути до відповідальності всіх безпосередніх вбивць українців, всіх злочинців, ґвалтівників, насильників і організатора цієї війни – Путіна до кримінальної відповідальності у міжнародних кримінальних судах», — сказала Геращенко.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>