Росія вела шалений спротив виготовленню в Україні ракет «Нептун», справа зрушилася завдяки Залужному — Чорновол

Росія вела шалений спротив виготовленню в Україні ракет «Нептун», справа зрушилася завдяки Залужному - Чорновол

фото mil.in.ua

Росія докладала багато зусиль для того, щоб заблокувати розробку та виробництво українських ракет «Нептун».

Про це розповіла екснардепка та оператор ПТРК «Стугна» Тетяна Чорновол, передає Цензор.НЕТ.

Ракети «Нептун» – це дітище головного конструктора КБ «Луч» Олега Коростельова.

«В квітні 2019 року «Нептун» був повністю готовий. Пройшов всі випробування. Був прийнятий на озброєння. Проблема була тільки в тому, що він був в єдиному екземплярі і без ракет, бо всі вистріляв під час випробувань, – розповіла Чорновіл. – Щоб з’явилися нові пускові і ракети, потрібно було замовлення МО і фінансування. Замовлення не було наступні два роки ВЗАГАЛІ!!!» – наголосила Чорновол.

Зокрема в квітні 2019 року КБ «Луч» на випробовуваннях показало всій країні, як «Нептун» вразив морську ціль.

Після цього, зо словами екс-нардепки, «москалі возбуділісь ненажарт», що й стало головною причиною, чому після зміни влади проект був наглухо зупинений.

«Уточню, що і до зміни влади у «Нептуна» були проблеми. Блокування було шалене. Проте у майданівській владі у «Нептуна» були хоч такі вагомі лобісти, як верховний головнокомандувач Порошенко, секретар РНБО Турчинов, голова комітету Нацбезпеки та оборони Пашинський, секретар комітету Вінник, тому справа рухалася… І хочете люди ви цього чи ні, але час дізнатися правду: головним локомотивом ракетної програми в Україні був Пашинський (саме тому я публічно захищала його ЗАВЖДИ, навіть тоді, коли це було рівнозначно політичному самогубству, і дискредитація його також була наслідком роботи агентури, що блокували ракетну програму України)», – пояснила Чорновол.

«Для оборони узбережжя нам треба було лише два дивізіони!!! «Нептунів», які коштували лише, як 10 км дороги Дніпро-Решетилівка. Публічністю стіну вдалося проламати, в кінці 2020 року проект «Нептунів» був профінансований. Однак агентура Кремля знайшла зупинити проект іншим інструментом – КОРУПЦІЄЮ”, – написала Чорновол.

За її словами, замість того, щоб фінансувати виробництво ракет, всі гроші з проекту пішли на закупівлю корупційних (по завищеній ціні) шасі машини Татра, хоча раніше в проекті було закладене шасі значно дешевшого Кразу. Тому весь 2021 рік виробництво ракет так і не було профінансоване. Зате піар профінансували. Нова пускова на Татрі, а також машини заряджання та обслуговування гарно проїхалися парадом на День Незалежності. Ракет так і не було. Перші гроші на ракети прийшли в кінці 2021 року і виробництво нарешті почалося, до (початку) війни залишалося менше двох місяців. В лютому 3 ракети «Нептуна» були готові, і ще велика купа була на різних стадіях збірки», – розповіла екснардеп.

«Пашинський вмовляв Коростельова поставити 3 готові ракети в Одесу на бойове чергування. Пашинський був переконаний, що Путін нападе 22 лютого. Він свого добився день-в-день: 22 лютого 3 ракети були відвантажені в Одесу і випущені, на жаль, без враження цілі (чому розкажу згодом), але навіть такий пуск перелякав москалів і зупинив висадку десанту… А далі втрутився БОГ! Адже склади КБ «Луч» в Житомирській області були розтрощенні авіаударами. І хоча більшість ракет вже на той момент була вивезена мером Житомира Сухомлином, Пашинським – міністром нападу (таке у нього прізвисько) та його сином Антоном… «Нептунам» не пощастило бути вивезеним першими, бо вони не були повністю готові. До них дійшла черга вже після двох авіаударів. Ракет «Нептуна» була велика купа, але всі в різній стадії збірки. І тільки чудом, коли до них дійшла черга, всі збірки «Нептунів» чудом знайшли неушкодженими, під час розбору завалів. І повірте врятувалася велика купа… Вивезли, організували доробку і зробили», – додала Чорновол.

«З пусковими «Нептуна» теж були чудеса, вони дороблювалися в одному місті на Сході. Хлопці з ВСП їх забрали під обстрілами і провели до моря. А далі командування чекало жирну ціль. Хочу відзначити роль Залужного – у ракетної програми України нарешті з’явився найпотужніший лобіст», – констатувала вона.

«Однак була, ще одна пригода про яку не можу не згадати. Є на КБ «Луч» останній з могікан радянського оборонпрому, який відповідав за тестування ракет і все нудив, що ракети не пройшли тестування. «Військові умови все горить, яке тестування!!!», – всі шикали на дідка. Але скрупульозний в’їдливий профі свого добився, вирушив в Одесу і….виявилося, що у всіх-всіх ракет один маленький блочок був з маленькою хибою…яка робила ракету не боєздатною. Причому ця хиба була штучного походження – не інакше, як диверсія на стадії збірки. Ось так російські агенти тримали під контролем «Нептуни». Виправити ушкодження було дрібницею. Далі протестовані, боєздатні «Нептуни» чекали «Москву». Флагман російського флоту був вражений двома ракетами!», – резюмувала Чорновол.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що російський крейсер «Москва» внаслідок удару українською протикорабельною ракетою «Нептун» отримав істотні пошкодження та почав тонути після потужного вибуху боєзапасу. Він ніс на собі 16 крилатих ракет, які мали бути випущені по території України. Тепер вони теж знешкоджені.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>