Human Rights Watch задокументувала перші воєнні злочини росіян проти мирного населення України

Правозахисна організація Human Rights Watch задокументувала перші воєнні злочини росіян проти українського мирного населення у Чернігівській, Харківській і Київській областях

Про це йдеться у заяві HRW.

Серед задокументованих організацією злочинів є випадок повторного зґвалтування; дві справи розстрілу в суді, одна з шести чоловік, друга з однієї людини; та інші випадки протиправного насильства та погроз проти цивільного населення в період з 27 лютого по 14 березня 2022 року. Російські окупанти також були причетні до пограбування цивільного майна, зокрема їжі, одягу та дров.

«Випадки, які ми задокументували, становлять собою невимовну, навмисну ​​жорстокість і насильство щодо цивільного населення України. Зґвалтування, вбивства та інші насильницькі дії щодо людей, які перебувають під вартою російських військ, слід розслідувати як військові злочини», — сказав Х’ю Вільямсон, директор Human Rights Watch у Європі та Центральній Азії.

HRW особисто або по телефону опитала 10 осіб, у тому числі свідків, потерпілих та місцевих жителів окупованих Росією територій.

4 березня російські війська в Бучі, приблизно за 30 кілометрів на північний захід від Києва, схопили п’ятьох чоловіків і стратили одного з них. Свідок розповів, що солдати змусили п’ятьох чоловіків стати на коліна на узбіччі дороги, натягли на голову футболки та вистрілили одному з чоловіків у потилицю.

У селі Старий Биків Чернігівської області російські війська 27 лютого схопили щонайменше шістьох чоловіків, а потім стратили їх. Про це розповіла мати одного з чоловіків, яка була поруч, коли її сина та ще одного чоловіка затримали.

6 березня російські військові в селі Ворзель кинули димову шашку у підвал, після чого застрелили жінку та 14-річну дитину, коли вони вийшли з підвалу, де вони ховалися.

У селі Мала Рогань на Харківщині російський військовий неодноразово ґвалтував жінку у школі, де вона та її сім’я перебували 13 березня. За її словами, він бив її та порізав ножем обличчя, шию та волосся.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>