Верховна Рада підтримала законопроєкт про обіг цивільної зброї: що він передбачає

Верховна Рада підтримала законопроєкт про обіг цивільної зброї: що він передбачає
Народні депутати 23 лютого ухвалили за основу (в першому читанні) законопроєкт №5708. Він передбачає право на цивільну вогнепальну зброю.

За законопроєкт проголосували 274  депутати, передає «Прямий».

Відповідно до проєкту закону  документ регулює суспільні взаємини, що виникають у сфері реалізації права громадян та юридичних осіб в Україні на цивільну вогнепальну зброю, бойові припаси до неї, а також конструктивно схожі зі зброєю та бойовими припасами вироби та визначає правовий статус власності на цивільну вогнепальну зброю.

При цьому закон залишив для цивільної зброї виключно нішу мисливського і спортивного інструменту, за носіння якого в спорядженому вигляді за межами мисливських угідь або стрільбищ передбачається кримінальна відповідальність

Водночас обмеження на володіння стосуються:

  • гладкоствольної короткоствольної вогнепальної зброї, призначеної для стрільби патронами;
  • нарізної зброї калібром більше 127 мм, якщо швидкість польоту його кулі перевищує 700 м/с;
  • револьверів;
  • довгоствольної гладкоствольної вогнепальної зброї калібром більше 27 міліметрів;
  • накладних нарізних стволів до гладкоствольної вогнепальної зброї;
  • бойових припасів бронебійного, вибухового чи запального, а також снарядів для подібних бойових припасів;
  • бойових припасів, спеціально сконструйованих для посилення пробивної та вражаючої дії.

“Вимоги цього Закону не поширюються на придбання, зберігання, облік та використання вогнепальної зброї, бойових припасів до неї, утримання стрілецьких тирів, стрільбищ та стендів у Збройних Силах України, військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, органах та навчальних закладів Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України”, – йдеться у законопроєкті.

Водночас для обліку зброї створять Єдиний державний реєстр цивільної зброї – єдина державна інформаційно-пошукова система обліку зброї, що міститиме відомості про права на зброю, а також про об’єкти та суб’єкти цих прав. Держателем реєстру зброї буде Міністерство юстиції України.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>