У Львові вперше в Україні провели операції з трансплантації серця дитині та легень

У Львові вперше в Україні провели операції з пересадки серця дитині та трансплантації легень.

Ці та інші операції відбулися в один день – 21 вересня.

Директор Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги Олег Самчук зазначив, що серце пересадили 13-річному хлопчикові з села Зарудці.

“Він хворів від липня. Останній місяць дитина була в реанімації Волинського ОДТМО, останні два тижні – у нас. Стан хлопця був критичним і рахунок ішов на дні. Орган йому пересаджував Борис Тодуров із Гаврилом Ковтуном та лікуючим лікарем дитини Віталієм Петровим…
Наш донор – 54-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Згоду дала його дружина”, – повідомив у фейсбуці Олег Самчук.

Хлопець, якому пересаджували серце. Фото: ФБ Олег Самчук

“Вперше в Україні. Трансплантація серця дитині 13 років”, – розповів директор Інституту серця Борис Тодуров.

Він виклав у соцмережі відео з операції.

Самчук додав, що цього ж дня у Львові виконали ще одну унікальну для України операцію – пересадку легень.

“Легені отримав 56-річний львів’янин. Він понад десять років мав хронічну хворобу легень, останні чотири майже не виходив з квартири, був киснезалежним. Без нових легень він прожив би не більше кількох місяців”, – зазначив директор.

“Трансплантацію виконали наші кардіохірурги Ігор Гуменний, Роман Домашич та торакальний хірург Юрій Король з допомогою польських колег Пьотра Пасека (на його рахунку 90 трансплантацій легень і 375 заборів), Мацея Урліка (130 трансплантацій легень) та Томаша Стонцеля (130 трансплантацій легень). Вони приїхали до нас із Польщі з Сілезького центру хвороб серця міста Забже, де наша команда стажувалася торік”, – додав Самчук.

Він згадав також про інші рідкісні трансплантологічні операції, проведені цього дня й тижня – печінка, нирки, рогівка ока – й оприлюднив низку світлин з операційної:

Борис Тодуров додав, що за один день проведено операції з пересадки шести органів.

“Трансплантація легень і трансплантація серця дітям відтепер можлива і в нашій країні. Це ще один величезний крок на шляху до трансплантаційної незалежності. Наші громадяни тепер не мусять їхати на таке лікування за кордон, це уже доступно в Україні”, – заявив директор Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги Олег Самчук.

https://novynarnia.com/2021/09/22/lviv-trasplant/

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>