Купівельна спроможність в Україні за 30 років незалежності скоротилася на 30% – дослідження

Купівельна спроможність в Україні за 30 років незалежності скоротилася на 30%, попри зростання середньої заробітної плати, повідомив директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін під час презентації дослідження «30 років незалежності України: економічні підсумки».

«Купівельна спроможність – це дуже важливий показник, який, в тому числі, визначає розмір споживчого ринку. Відсутність дієвих економічних реформ призвела до того, що купівельна спроможність в Україні залишається невисокою порівняно з колишніми країнами СРСР. За період з 1990 до 2021 року середньомісячна зарплата в Україні зросла зі 118 доларів до 500 доларів. Але купівельна спроможність впала на 30%», – зазначив він.

За його словами, критерієм купівельної спроможності є не сума, яку людина отримує, а скільки на суму зарплати людина може купити.

«Таким критерієм ми взяли м’ясо. Для порівняння, із сьогоднішньою середньою зарплатою в Росії можна купити 106 кг м’яса, у Білорусі – 90 кг, у Казахстані – 96 кг, Естонії – 155 кг, Литві – 221 кг, в Україні – 86 кг», – уточнив експерт.

За 30 років населення країни скоротилося на 27% – з 52 до 37 млн, а середня тривалість життя в Україні становить 71 рік, наголосив він.

«Ми ніби ростемо, але відстаємо від інших країн колишнього радянського табору. І тут критеріями є якість життя, медицини, рівень доходів, тому що рівень доходів безпосередньо впливає на якість харчування, спосіб життя і можливість дозволяти собі якісну медицину», – додав Амелін.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>