Угорщина вимагає від України запровадити держуправління мовами нацменшин

Угорщина вимагає від України запровадити держуправління мовами нацменшин

Фото: pixabay.com

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив про необхідність надання права представникам угорської меншини в Україні використовувати свою мову у всіх сферах, зокрема у державному управлінні.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Так, угорський міністр, який у найближчі пів року виконуватиме функцію очільника Ради Європи, наголосив у вступній промові, що для Угорщини питання прав меншин лишається ключовим.

Сійярто підкреслив, що в державах-членах РЄ “мають бути надані гарантії для використання мови меншин в освіті, культурі та державному управлінні”. У своєму вступному слові він не став згадувати жодну державу.

Але згодом, відповідаючи на запитання з залу від свого однопартійця, угорського депутата Барни Зігмонда, Сійярто уточнив, що його претензії стосуються саме становища угорців в Україні.

“Звичайно, ми були розчаровані, коли побачили, що після підтримки нами європейських прагнень України парламент ухвалив рішення проти прав меншин у сферах освіти, медіа та державного управління… Зараз ми просимо Україну повернутися до ситуації, яка була. Ми не просимо про додаткові права, ми просимо повернути те, що вже було, повернути те, що угорська меншина вже мала”, – заявив глава угорського МЗС.

Сійярто не став уточнювати, що має на увазі під питанням “державного управління мовами меншин”. Ймовірно, мався на увазі закон “Про засади державної мовної політики” (так званий “закон Ківалова-Колесніченка”).

Угорський міністр наголосив, що Україна може відновити дію законодавства різними способами.

“Не наше питання говорити, що конкретно має бути зроблене, але ми просимо проконсультуватися з представниками меншин і діяти так, як вони просять. Меншини мають підтвердити, що отримали назад те, що колись мали”, – зауважив Сійярто.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>