Зеленський скоротив фінансування ЗСУ , та зірвано рекордну кількість поставок зброї

Верховний головнокомандувач Зеленський “забув” про армію: фінансування ЗСУ скоротили на 127 мільйонів

Пресконференція Зеленського продемонструвала, що до другої річниці свого перебування на посаді він вкотре змінив список своїх пріоритетів.

Про це йдеться в аналітиці громадської організації “Європейський інститут”.

Серед названих Зеленським пріоритетів його діяльності – боротьба з олігархами, посилення санкцій РНБОУ, судова реформа, “Держава у смартфоні”, “Велике будівництво” та приватизація землі – “Країна без війни” (саме так – не “Перемога”, не “Сильна армія”) перебуває на останньому місці.

Хоча ще не так давно, під час виступу на форумі “Україна 30. Безпека країни”, Володимир Зеленський, зокрема, зазначив: “Головний пріоритет – це боєздатні Збройні Сили України”.

До того, у своїх розлогих розмірковуваннях з приводу двох років президентства, Зеленський явно обходив теми, пов’язані з армією і війною. Жодним словом не прохопився про проблеми із ракетною програмою та й загалом не обмовився про стан справ із виконанням оборонного держзамовлення.

За часів Зеленського недофінансовано або й припинене фінансування низки стратегічно важливих напрямків переозброєння армії. Прискорене нарощування видатків на фінансування військових потреб і особливо модернізації озброєнь за часів президентства Петра Порошенка при Зеленському змінилося нехтуванням потреб ЗСУ.

Вперше за останні роки у бюджеті 2021 року, хоч і не значно, але скорочено видатки до фінансування бюджету Міністерства оборони (на 0,11% або 127 мільйонів гривень), При цьому розширення фінансування відбулося коштом СБУ, РНБОУ та МВС.

Державне оборонне замовлення на 2020 рік в Україні було зірване.

Повідомлялося, що на кінець вересня 2020 року Міноборони не використало понад 20 млрд (!) гривень, призначених на потреби армії, у тому числі на закупівлю озброєння та ремонт техніки.

У 2020 році МОУ зірвало рекордну кількість поставок військової техніки: постріли ВОГ-17, постріли ВОГ-25 та ВОГ-25П, холості патрони 7,62 мм, гвинтівки Barrett MRAD, реактивні сигнальні патрони, піротехнічні засоби для авіації, десантні парашутні системи та десятки інших позицій.

Під загрозою опинився дивізіон ракетних комплексів РК-360 МЦ “Нептун”. За інформацією ДержККБ “Луч”, уряд був готовий авансувати лише 10% ресурсу, потрібного на створення дивізіону.

На тлі нарощування російських військ біля кордонів України, Зеленський лише фактично в останній можливий день, 30 березня 2021 року, увів у дію рішення РНБО від 11 березня, яким схвалено основні показники оборонного замовлення на 2021-2023 роки.

Таким чином, ДОЗ було подано з запізненням, оборонні закупівлі стали більш засекреченими, нормативно-правова база не сформована вчасно чи повною мірою, й наразі заморожено чи не всі елементи системи, що мала привести оборонні закупівлі до стандартів НАТО.

Станом на 30 квітня 2021 року, тобто за результатами третини року, Міністерство оборони України так і не розпочало активні закупівлі. За чотири місяці у 2021 році оголошено лише 15,5% в порівнянні з аналогічним періодом провального 2020 року!

Закупівлі послуг із ремонту і технічного обслуговування транспортних засобів військового призначення Міністерством оборони за відповідний період 2021 року взагалі не оголошувались.

Тому сумно символічним став виступ Зеленського на тлі безкрилого літака з написом на фюзеляжі: “Збройним силам України – надійні крила”.

Нагадаємо, за даними незалежної платформи VoxUkraine, менш ніж 18% ключових фактологічних висловлювань президента України Володимира Зеленського на нещодавній пресконференції були правдиві.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>