Епифаний: Расстрельные списки заставили священников ПЦУ покинуть оккупированные Крым и Донбасс

Русская оккупационная власть на Донбассе и Крымском полуострове прилагает всевозможные усилия для того, чтобы лишить Православную Церковь Украины возможности проводить богослужения, запугивая священников и верующих, а также лишая их помещений.

Розстрільні списки змусили священників ПЦУ залишити Крим і Донбас — Епіфаній

Об этом шла речь во время встреч Предстоятеля ПЦУ митрополита Епифания с представителями американских властей, которые состоялись на этой неделе.

«Ми говорили про наші успіхи, яких досягли впродовж останніх років як Церква. Крім того, ми говорили про ті внутрішні і зовнішні виклики, які зараз існують, особливо на окупованому Криму і Донбасі», — рассказал митрополит в интервью Укринформу.

При этом он конкретизировал, что на Крыме открыто пытаются забрать помещение Кафедрального собора и епархиального управления. «Я особисто спілкуюся з Владикою Климентом, Архієпископом Кримським. Учора він повідомив, що прийшли нові судові рішення, і до 11 листопада він повинен залишити та передати приміщення. Крім того, подібні спроби відбуваються в Сімферополі, в інших містах окупованого півострова, де наші громади звершують богослужіння», — сообщил митрополит.

На оккупированной территории Донецкой и Луганской областей, по его словам, создалась более сложная ситуация. «Там не дозволено навіть офіційно звершувати богослужіння. І наші священнослужителі були змушені покинути цю територію, бо вони були свого часу внесені навіть в розстрільні списки», — подчеркнул он.

Епифаний также рассказал о смерти священнослужителя ПЦУ при переходе линии разграничения: «У нього не витримало здоров’я, і він упокоївся прямо там, на тому місці».

По его словам, преследования направлены и против верующих. «»Їм перешкоджають, не дозволяють, і вони змушені звершувати богослужіння підпільно або взагалі не збираються громадою у святкові дні», — отметил митрополит Епифаний.

В этой связи он сообщил, что ПЦУ обращается ко всем, «щоби якимось чином дипломатично можна було вплинути на Російську Федерацію, щоби вони не порушували так жорстко права наших віруючих».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>